De twaalf kwekers van telerscollectief Sunsation Sunflower zijn een actie begonnen om 100.000 zonnebloemen te verkopen voor stichting De Zonnebloem. Van elke verkochte bloem gaat een euro naar de landelijke vrijwilligersorganisatie.

Aanleiding voor de actie is een succesvolle fondsenwervingsactie in Sittard, vorig jaar. Kwekerij Van Adrichem uit Monster leverde voor deze actie de pot-zonnebloemen, die vervolgens goed bleken voor 500 euro voor de lokale afdeling van De Zonnebloem. Zoiets kunnen wij ook wel, dachten ze bij het telerscollectief Sunsation Sunflower. Van Adrichem is daar samen met elf telers en een veredelaar bij aangesloten. Maar dan wel, zoals het Westlanders betaamt, een beetje groter. De Zonnebloem bestaat dit jaar 70 jaar en dat is meteen een mooi haakje om de zonnebloemactie aan op te hangen.
In een mum van tijd
Onder leiding van de enthousiaste Louis Kester en Didi van Os van adviesbureau Florpartners kreeg de actie van de telersvereniging van voorzitter Sjaak Buijs in een mum van tijd gestalte. JBB uit Maasdijk heeft een speciale jubileumhoes ontworpen die straks door het hele land over de toonbank gaat.
Groots uitpakken

,,Het leukste van deze hele actie vind ik dat met het geld Zonnebloem-activiteiten voor mensen met een lichamelijke beperking mogelijk worden gemaakt door heel Nederland, en ook hier in de regio”, zegt Lierenaar Sjaak Buijs tegen het AD. Van elke verkochte zonnebloem gaat een euro naar de landelijke vereniging en daarnaast levert elke verkochte plant nog een extra donatie voor de regionale kas op. 100.000 zonnebloemen is een enorme hoeveelheid, beseft ook Buijs. ,,Ja, er gaan bij onze kwekers straks heel veel pot-zonnebloemen de deur uit”, zegt hij lachend. ,,Maar ik denk eerlijk gezegd dat het niet bij die 100.000 blijft. Dit gaat heel groots uitpakken. Ik vind het ook echt ontzettend gaaf.”

Tilly Goes, voorzitter van de Zonnebloemregio Westland, deelt die mening. ,,Ja, het is echt heel erg leuk. De Zonnebloem heeft landelijk ongeveer 38.000 vrijwilligers en wij hebben er in Westland zo’n 450, verdeeld over 12 afdelingen. We gaan nu kijken welke afdelingen er mee willen doen.”

Geen einddatum

De actie begint in april, als de eerste zonnebloemen uit de kas beschikbaar zijn, en loopt dan wel een paar maanden door. Maar als het aan kweker Sjaak Buijs ligt, is er geen einddatum. ,,Wij hebben als kwekers de handen ineen geslagen om dit tot een mooi succes te maken en wat ons betreft is dit straks voor herhaling vatbaar.”

Bron: AD Westland