Goed nieuws voor alle Zonnebloemafdelingen! Ook in 2021 zijn er weer mooie acties met de Sunsation® Sunflower. Een uitgelezen kans om extra inkomsten te genereren voor de afdeling, nog zichtbaarder te zijn én deelnemers te verblijden met een bijzondere potzonnebloem. Hoe werkt dit en hoe doe je mee?

Sinds 2019 is er een samenwerking tussen de Zonnebloem en Telerscollectief Sunsation® Sunflower. Dit collectief bestaat uit een aantal telers van de exclusieve potzonnebloem. In het eerste jaar werd de Sunsation® Sunflower feestelijk gedoopt in Keukenhof waar heel veel afdelingen bij aanwezig waren. En was er een landelijke actie met supermarkt Aldi. In 2020 waren er acties met Hoogvliet, Life & Garden en Redjeboeketje. Ook in 2021 is de kans groot dat er een dergelijke actie ontstaat, maar wat misschien nog veel belangrijker is: als lokale afdeling kun je ook zelf een samenwerkingsactie starten met een ondernemer in jouw buurt.

Samenwerken loont
Zo werkte Zonnebloemafdeling Geldrop vorig jaar samen met tuincentrum GroenRijk Geldrop. Zij kochten de potzonnebloemen in en haalden ze op. Bovendien kreeg de afdeling een donatie van eigenaar Ivan Habraken. Ook zocht het tuincentrum contact met tien andere lokale Zonnebloemafdelingen om de actie groots aan te pakken.

Van 200 naar 2.000 bloemen
Penningmeester Herman Ter Meer van de afdeling Geldrop: “Wij hadden al een goede band met het tuincentrum, want wij bestellen er elk jaar onze kerststukjes en andere bloemen. Toen we de actie met de Sunsation® Sunflower zagen, hebben we direct GroenRijk gebeld. In eerste instantie ging het om 200 potzonnebloemen voor onze 150 deelnemers en 50 vrijwilligers. Maar door de samenwerking met de andere afdelingen werd dat ineens verhoogd naar 2.000 zonnebloemen! Dan wordt het voor alle betrokkenen een stuk interessanter. We hielden wel zelf de touwtjes in handen en zochten de publiciteit op. Dat helpt om zichtbaar te zijn en te blijven. Uiteindelijk kwam zelfs Zonnebloem-directeur Marc Damen langs om de actie te promoten. Samen met de burgemeester, wethouders en de voorzitters van de lokale afdelingen hebben wij er echt een feest van gemaakt.”

Nico Grootendorst: “We zochten naar een andere manier om de zonnebloemen bekendheid te geven.”

Bekendheid vergroten
De coördinatie van het Telerscollectief ligt bij veredelaar Evanthia Seeds & Plants die de potzonnebloem heeft ontwikkeld. Directeur Nico Grootendorst: “Tussen het moment van de ontwikkeling van het zaadje tot het moment dat een bloem of plant door een consument wordt gekocht, zitten veel stappen. Dat duizelt ons soms. We zochten naar een andere manier om de zonnebloemen bekendheid te geven en tegelijkertijd te laten zien dat wij het belangrijk vinden om aandacht te hebben voor onze medemens. Hoe mooi is het dan om dat samen met de Zonnebloem te doen? Prachtig dat dingen soms bij elkaar komen.”

Wat is er zo bijzonder aan de Sunsation® Sunflower?
1. Het is een mini-potzonnebloem, dus hij blijft klein.
2. Het is niet één zonnebloem, maar een plant met verschillende zijknoppen.
3. De bloem bevat geen stuifmeel en is daardoor makkelijker in onderhoud.
4. De zonnebloem heeft een donkere kern, zoals de bekende bloemen in Frankrijk.